2013’te Öğrenilecek En İyi Programlama Dili Nedir?

Programlama dillerinin 2012 eğilimleri hakkında buradaki site gözüme takıldı. 60,000’den fazla şirketteki iş açıkları analiz edilerek, 2012’de en fazla rağbet edilen teknolojiler ortaya çıkarılmış. Bu teknolojiler:

Language Jobs
PHP 12,664
Java 12,558
Objective C 8,925
SQL 5,165
Android (Java) 4,981
Ruby 3,859
JavaScript 3,742
C# 3,549
C++ 1,908
ActionScript 1,821
Python 1,649
C 1,087
ASP.NET 818

Geliştirici şikayetlerine rağmen, php ve java güçlü kalmış. Kendileri tek başlarına güçlü gözükseler bile bu işler için biraz SQL bilgisi beklersiniz.
ActionScript ise grafiğin aşağısında can çekişiyor.
Fakat burada bir kaç tane süpriz var:
Asp.net ile C# ayrı ele alınmış, birlikte ele alınsa bile neden bu kadar düşük kalmışlar?
iOS cihazlar Android’den daha az popüler olmalarına rağmen, neden Objective C talebi Android’in iki katı kadar olmuş.
Neden bütün o HTML5 abartısına rağmen Javascript nisbeten düşük?
2012’nin başından sonuna bağıl talep değişimleri aşağıda gösterilmiştir.

Language Change
JavaScript 1.6%
Ruby 0.7%
Objective C 0.6%
Android (Java) 0.6%
C++ 0.5%
C# 0.3%
Python 0.1%
SQL -0.2%
C -0.3%
ASP.NET -0.5%
PHP -0.7%
Java -1.4%
ActionScript -1.6%

Javascript’e talep diğer dillerden daha hızlı artıyor. iOS ve Android aynı oranda yükseliyor. PHP ve Java işleri ise Ruby gibi dillere göre düşüyor.
Herhangi bir yargıya varmadan önce, bu bilgilerin nasıl toplandığını tartışalım. Job Tractor(twitter’da iş ilanı taraması yapan bir site) Twitter içinde yazılım geliştirici arar, bu yüzden sonuçlar çarpıtılmış olabilir. Twitter’ın başlangıç aşamasındaki şirketler tarafından, güçlü şirketlere nazaran daha fazla kullanıldığından şüpheleniyorum. Bu .NET göstergelerinin neden düşük olduğunu bize bir parça açıklıyor.
Ek olarak, bölgelere göre belirgin farklar olabilir. Ruby becerisi Australia’da çok değerliyken, İngiltere’de az bilinir.
Eğer bu makaleden 2013 yılının en çok para kazandıran programlama dili tavsiyesini umuyorsanız hayal kırıklığına uğrayacaksınız. Bu makaleden öğrenmeniz gereken tek şey: “Bir programlama dilini öğrenmenin sebebi asla açık iş ilanlarının istatistikleri olmamalıdır!”
Özel bir teknolojinin talebi düşüktür. Daha az geliştirici onu öğrenir ve reklamı pazarlaması da ona göredir. QBasic ve COBOL geliştiricileri, Objective C bilen meslektaşlarından daha fazla kazanabilir. Çünkü onların becerisine sahip olan kişi sayısı azdır.
Son olarak, ilginizi çeken teknolojileri yakalayın ve öğrenmeyi asla bırakmayın. Programlama becerisi trasfer edilebilir bir beceridir. Er ya da geç uygun iş ile karşılaştığınızda bu sizi daha iyi bir aday yapacak.

*Bu makale linkteki siteden alıntıdır.

“2013’te Öğrenilecek En İyi Programlama Dili Nedir?” için bir yanıt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.