Neden Con İsminde Klasör Oluşturamıyoruz?(ve Diğer Gizemli Gerçekler)

Windows hakkında ortaya atılan bir çok gizemli gerçek vardır. Bu gizemli gerçekler, kimi zaman Bill Gates hakkında bir hikayeye kimi zaman Amerika’nın oyunlarına ithaf edilmektedir. İsterseniz bunlara bir göz atalım. Kendiniz de deneyip görebilirsiniz.

Gizemli Gerçek 1

Kimse Windows’ta “con” isminde klasör oluşturamaz. Bunun nedenini Windows ekibi bile bilmiyor. Bill Gates’in kendisiyle ilgili bir durum. Arkadaşları Bill Gates’le con diye dalga geçermiş! o yüzden böyle bir klasör oluşturamıyoruz.

Gizemli Gerçek 2

Microsoft Word’u açın ve =rand(200,99) yazıp enter tuşuna basın. Şaşırtıcı değil mi? Bunun cevabını da Windows ekibi bilmiyormuş.

Gizemli Gerçek 3

1. Bir notepad sayfası açın

2.”Bush hid the facts” yazısını tırnaksız bir şekilde yazın.

3. Nereye istiyorsanız kaydedin ve bir daha açın.

Şaşırtıcı değil mi? Birileri Bush’un gerçekleri sakladığını saklamak istiyor olmalı.

Bir gün bu gizemli gerçekler üzerine yazılmış komplo teorileriyle dolu bir mail alırsanız hiç şaşırmayın. Hatta eğlence olsun diye siz de böyle bir söylenti yayabilirsiniz. Ama önce gerçekleri bilmelisiniz:

Gerçek 1

Evet con isminde bir klasör açamazsınız. Hatta prn, aux, nul, com1..com9’a kadar olan dosya isimlerini de açamazsınız. Bu Bill Gates’in gıcık olduğu ismi yasaklamasıyla ilgili bir durum değildir. Bunlar rezerve klasör isimleridir. Bazılarına driverler’ın port bilgileri yazılır bazıları Windows tarafından özel işler için kullanılır. CON’ a bakacak olursak, o Con(sole) kelimesinin kısaltılmış halidir. Windows işletim sistemi olarak bu klasörü kendi kullandığı için dışarıdan doğrudan erişime kapalıdır. Daha iyi anlamak için bir deneme yapalım. Bir text dosyası oluşturun. İçine ne istiyorsanız yazın ve kaydedin. Sonra komut satırını açın ve oluşturduğunuz dosyanın bulunduğu yerdeyken. “copy olusturdugum.txt CON” yazın. Kopyalanan metni ekrana bastı değil mi? Ms-dos bu tarz işlemler için CON’u kullanır. (Canınız illa CON isminde bir klasör oluşturmak istiyorsa komut satırını açın ve “mkdir CON” yazın.)

Gerçek 2

Evet Word’de =rand(200,99) yazdığınızda bir sürü zırvalık çıkar ama bu inanılmaz bir olay değildir. Word deneme sayfası oluşturabilmemiz için böyle bir script yazmış ve emrimize vermiştir. =lorem() yazdığınızda da Word ekranı meşhur lorem metnini bir satır yazacaktır. Başka fonksiyonlar için buraya bakabilirsiniz.

Gerçek 3

“Bush hid the facts” yazısını tırnaksız bir şekilde yazıp kaydedip, kaydettiğiniz dosyayı tekrar açarsanız Çince karakterler ve boşluklar göreceksiniz. Bu açık yeni sürümlerde giderilmiştir bu yüzden karşılaşmayabilirsiniz. Karşılaşanlar için söylüyorum burada amaç bush’un gerçekleri sakladığını saklamak değildir. Bu sadece bir açığın yanlış anlaşılmasından kaynaklanan bir durumdur. Bir kodlama problemidir. Text bir açık yüzünden Çince kodlamaya dönmektedir. Aynı sayıda karaktere sahip olan “hhhh hhh hhh hhhhh” şeklinde bir text yazıp kaydetseniz de aynı kodlama problemiyle karşılaşacaksınız. Daha fazla ayrıntı için burayı inceleyebilirsiniz.

Kaynaklar

http://en.wikipedia.org/wiki/Bush_hid_the_facts

http://support.microsoft.com/?kbid=212251

http://ask-leo.com/

“Neden Con İsminde Klasör Oluşturamıyoruz?(ve Diğer Gizemli Gerçekler)” için bir yanıt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.