Raspberry Pi HTPC Denemesi

HTPC, Home Theater Personal Computer kelimelerinin kısaltmasından oluşur, yani Ev Sineması Kişisel Bilgisayarı. Sipariş ettiğim Raspberry Pi’nin gelmesiyle birlikte, 1080p’lik görüntüleri nasıl oynattığını merak ettim. Öncelikle olacağına pek ihtimal vermediğim halde Raspberrian üzerine VLC player kurup açmaya çalıştım beklediğim gibi sonuç alamadım. Daha sonra bu iş için özel olarak kullanılan bir gömülü işletim sistemi olan OpenELEC kullandım. Sonucun ne olduğuna geçmeden önce bu işletim sistemi hakkında kısa bir bilgilendirme yapayım.

“OpenELEC, özgür bir eğlence aracı olan XBMC’yi çalıştırmak için özel olarak yapılmış gömülü işletim sistemidir. OpenELEC’in amacı, insanların, DVD playerlar gibi, media centerlar gibi TV’ye eklenebilen diğer cihazlara benzer şekilde, ev sinema sistemi kullanmalarına olanak sağlamaktır.”1 Ev sinema sistemi için tam bir işletim sistemi kullanmak yerine, sadece gerekli paketlerin yüklendiği bir platform kullanmak daha mantıklıdır.

OpenELEC, 85-115 MB arasında yer kaplar. Raspberry Pi için olanı 70MB yer kaplar ve XBMC içerir. XBMC başta bahsettiğim, bir bilgisayarı HTPC’ye dönüştürmek için kullanılan özgür bir yazılımdır.İşte ben de Raspberry Pi için root9.net isminde bir siteden bulduğum 1GB’lık hazır imaj dosyasını SD karta kaydederek kullandım. Sonuçta, Raspberry Pi 1080p’lik görüntümü hiç zorlanmadan oynattı. Ayrıca netbookların bazılarının çalıştırmakta zorlandığı bu çözünürlükteki görüntülerde, ileri-geri sarma işlemini de başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. Nasıl çalıştığını göstermek için çektiğim videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

1.Raspberry Pi Organization

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.