Raspberry Pi Sonunda Geldi!

Not: Bu yazının görselleri kaybolmuştur. Hatıra maksatlı olarak burada bulunmaktadır.

Raspberry Pi, her insanın fazla para ödemeden programlanabilir bir bilgisayara sahip olmasını, isteyen ve bu yolda çalışan bir organizasyondur. Özellikle çocukların kendi bilgisayarına sahip olmaları ve onun üzerinde programlama öğrenmelerini amaç edinmiştir. Organizasyon bu amacını gerçekleştirmek için biri 25, diğeri 35 dolardan satışa sunulan iki bilgisayar üretti. Ama forumlardan, internet ortamından gördüğüm kadarıyla çocuklardan çok büyüklerin ilgisi büyük. Raspberry Pi üzerinde Etherneti, USB portu, GPIO portuyla hazır olarak geldiği için hobicilerin, öğrencilerin, araştırmacıların dikkatini çekmeyi daha çok başarmış gibi görünüyor. Benim de daha çok GPIO portu dikkatimi çekti. Aklımda hep bir Arduino almak vardı. Daha çok ufak projeler için kullanmak istiyordum. Uzun süredir de araştırıyordum. Raspberry Pi’nin üzerine yerleştirilmiş olan genel amaçlı giriş çıkış portunu kullanarak bir çok proje yapılabildiğini görünce siparişi verdim ve sonunda geldi.

Biraz özelliklerinden bahsedecek olursak, 700Mhz hızla çalışan bir ARM1176JZFS işlemci barındırıyor ve Videocore 4 GPU’ya sahip. Bu GPU, saniyede 40Mbits hızda  H.264 kullanarak Bluray kalitesinde görüntü sağlayabiliyor. Üzerinde 256 mb RAM bulunduruyor. Bu özelliklerle 1080p’lik görüntüleri rahatlıkla oynatabiliyor. HDMI ve RCA video çıkışına sahip. 5v, 700mA’lik bir mikro usb ile rahatlıkla çalışıyor. ARM tabanlı işlemcilerin en önemli özelliği zaten düşük enerji tüketmeleridir. Bilgisayarın USB’sine bağlayarak çalıştırabilirsiniz. Benim telefonumun(Samsun Galaxy Gio) şarj aleti uygun olduğu için onu kullanarak çalıştırdım. Cihazda Mini SD kart, depolama birimi olarak kullanılıyor. Tavsiye edilen kapasite 4gb ve üzeri.

Paketi ilk açtığınızda yukarıdaki gibi bir görüntüyle karşılaşıyorsunuz. Gerçekten söylendiğini gibi kredi kartı büyüklüğünde, sadece USB portların ve ses girişinin verdiği bir kalınlık var o kadar. Onun dışında çok küçük bir cihaz.

Raspberry Pi nerelerde kullanılabilir diye incelediğimizde, eğitim amaçlı olarak, media center olarak, network depolama aygıtı gibi, akıllı tv olarak, hırsız alarmı olarak, akıllı ev projesinde, quadcopter projesinde ve bunun gibi elektronik bir çok projede kullanılabilir olduğunu görürüz. Bu cihazı bir media center olarak ya da bütçeye uygun akıllı tv gibi kullanmak şu an en popüler kullanım alanları.

Rs’de kullanılan işletim sistemlerine baktığımızda hepsinin linux tabanlı olduğunu söyleyebiliriz. Kararlı çalışan işletim sistemleri raspberry pi’nin sitesinde mevcuttur. Bunun dışında, Android 4.0 da Raspberry Pi’ye port edildi. Muhtemelen yakın zamanda tam uyumlu hale gelir.

Ben de öncelikli olarak 1080p görüntüyü nasıl çalıştırdığını gözlerimle görmek için media center gibi kullanacağım. Sonra da vakit bulursam başka projelerde kullanmak istiyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.